Συζήτηση/Ενημέρωση: Τι τρέχει με τα πλατάνια στην Ελλάδα;

Η αυτοοαργανωμένη συλλογικότητα Καλαβρύτων «ΕΜΕΙΣ» σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

«Το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου,
Η έκταση του προβλήματος στα Καλάβρυτα και την ορεινή Αχαΐα,
Πρόληψη και Μέτρα Αντιμετώπισης της Ασθένειας»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 16 Μαίου και ώρα 19:00 μέσω της εφαρμογής YouTube, με βασικό ομιλητή τον Δρ Δασολόγο Φυτοπαθολόγο κ. Παναγιώτη Τσόπελα, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Στη συζήτηση, επίσης, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν το Δασαρχείο Καλαβρύτων και ο Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού.

  • Πότε; Κυριακή 16/05/2021, 19:00
  • Πού; YouTube κανάλι των Εμείς (Link)
  • Πώς μπορώ να συμμετέχω;
    Συντονίσου στο κανάλι μας στο YouTube είτε πατώντας το πραπάνω link είτε σκανάροντας το παρακάτω QR code με το κινητό σου. Με αυτό το τρόπο μπορείς να παρακολουθήσεις τη συζήτηση live αλλά και να σχολιάσεις ή να προσθέσεις τις ερωτήσεις σου προς τους καλεσμένους μας και εμείς θα φροντίσουμε να τις μεταφέρουμε.
  • Πως ακολουθώ τις ενημερώσεις για την εκδήλωση;
    Μπες στην εκδήλωση από τη σελίδα μας στο facebook (Link).

Περιληπτικά

Το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου απειλεί με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής και απειλεί με εξαφάνιση αιωνόβια πλατάνια, πραγματικά μνημεία της φύσης. Μάλιστα στην κοινότητα Πλατανιώτισσα έχει προσβληθεί από την ασθένεια το εμβληματικό δέντρο (στην ουσία είναι τρία πλατάνια ενωμένα) του ναού της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Δυστυχώς, αυτό το “Μνημείο της Φύσης” νεκρώνεται σταδιακά από την ασθένεια και θα καταστραφεί πλήρως.

Ο μύκητας μεταδίδεται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, να μην είναι αποτελεσματικές. Η απολύμανση πριν και μετά τη χρήση των εργαλείων υλοτομίας και επιμελής πλύση των εκσκαπτικών μηχανημάτων καθώς και η μη χρήση καυσόξυλων από προσβεβλημένα δένδρα, συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης και επέκτασης της νόσου σε υγιή δένδρα. 

Καλούμε όλους τους πολίτες, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους, εργολάβους Δημ. Έργων, υλοτόμους, επιχειρήσεις πώλησης και μεταποίησης προϊόντων ξύλου, αγρότες και τα Μ.Μ.Ε. της Αχαίας, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων για την λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων για τον περιορισμό και εξάλειψη της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η περαιτέρω επέκταση της θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας τα πλατανόδενδρα της περιοχής μας. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε